Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (43) Jerry Lewis
Rubrika: Publicistika – J+O Suchý
Z jídelníčku klaunů a komiků (43)
Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.
Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…
Komik se šíleným výrazem v obličeji za volantem auta, řítícího se po silnici v americké crazy komedii To je ale bláznivý svět! – tak jsem jednou jedinkrát uviděl v pražském kině v nepodstatné epizodě Jerryho Lewise, v té době už jinde ve světě známou komediální hvězdu první velikosti! (Ostatně – nebýt přijatelně politicky laděné komedie Na černé listině, nepoznali bychom v sedmdesátých letech ani Woodyho Allena. Dnes už víme, kdo je Woody Allen, a naši filmoví fanoušci vědí, i kdo je Jerry Lewis.)
Recept Lewisova oblíbeného jídla ke mně doputoval od přátel z Ameriky. A já jsem rád, že jím připomenu i jméno tohoto komika!
Kuře na červeném víně
Pro marinádu:
- 4 kuřecí paličky
- 4 vykostěná kuřecí stehýnka
- 3 l červeného vína
- 1 lžíce mletého čerstvého rozmarýnu nebo 2 čajové lžičky drceného suchého rozmarýnu
- 2 bobkové listy
- 1 hrnečku celerového listu
Pro přípravu:
- 1 1 čajové lžičky soli
- 2 polévkové lžíce zeleninového oleje
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 čajové lžičky čerstvě umletého černého pepře
- 1 l malých cibulek (šalotky)
- 1 polévková lžíce másla
- 1 kg rozčtvrcených hub
- 4 krajíce bílého chleba
- 1 velký stroužek česneku
- 1 polévková lžíce oleje k ponořování okrajů toastů
- 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé plocholisté petržele
1) Kusy kuřete marinujte s vínem, rozmarýnovými, bobkovými a celerovými listy ve středně veliké misce nebo hrnci na dušení. Chlaďte v lednici přes noc nebo po dobu až 24 hodin.
2) Druhý den předehřejte troubu na 375 Fahrenheita (190,5 Celsia). Vylejte a uschovejte víno a byliny z kuřat. Kuřata osušte. Zahřejte v pánvi olej a osmahněte kousky kuřat ze všech stran do hněda. Posypte moukou a opékejte ještě dvě minuty. Oškrabte všechny zahnědlé kousky, které se přilepily na dno pánve. Dodejte do omáčky zbývající sůl a pepř, přikrejte nedovřeným víkem, přiveďte k varu a pak dejte péct 30 minut v troubě.
3) Oloupejte cibulky, uveďte do varu hrnec vody, ořízněte konce cibulek a udělejte na straně bližší ke kořeni malé x. Cibulky vařte 3 minuty, vylejte vodu, dejte je stranou. Až vychladnou, vytlačte je ze slupek.
4) Ve středně velké pánvi rozpusťte máslo a pražte cibulku a houby, až zhnědnou do zlatova. Přidejte víno a byliny z marinády a vařte 20 minut nebo až do chvíle, kdy cibulky změknou.
5) Odkrojte kůrky z chleba a nakrájejte chléb do různých vzorů (trojúhelníků, srdíček). Opékejte v topinkovači do hněda. Potřete stroužkem česneku, dokud je chléb ještě teplý.
6) Nyní kuře a omáčku přemístíte do servírovací mísy, okraje opečeného chleba ponořte do oleje, pak do petržele a ozdobte jimi kuře na červeném víně.
Jerry Lewis (1923)
Jerry Lewis, americký komik. V roce 1946 se spojil se zpěvákem a hercem Deanem Martinem a vytvořili spolu populární dvojici, jejíž humor byl založený na grotesce a improvizaci. Do tří let se stali nejslavnější komickou dvojicí v Americe a natočili spolu první ze třinácti společných filmů. Když se jejich cesty v roce 1956 rozešly, Jerryho samostatná kariéra pokračovala k dalším úspěchům.
Za život získal Jerry Lewis mnoho filmových a televizních cen, hrál též na Broadwayi a v roce 1977 byl dokonce nominován na Nobelovu cenu za mír. Z komedií, které jste možná měli možnost vidět, jmenuji – kromě již zmiňovaného filmu To je ale bláznivý svět! – ještě např. tituly: Zamilovaný profesor, Láska na třetí, Král komedie.
Pokračování příště...
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 24. 05. 2012.
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Vladimír Just | |
Stanislav Motl | |
PhDr. Ing. Zdeněk Hajný | |
Milan Lasica | |
Zdeněk Pošíval | |
Karel Šíp | |
Plk. JUDr. Michal Dlouhý, Ph.D. | |
Jiří Suchý |