Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (47) Roman Féder

Rubrika: Publicistika – J+O Suchý

Z jídelníčku klaunů a komiků (47)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…

Byla doba, kdy se u nás doma celé dny hrály stále dokolečka dvě slovenské CD – Spievanie vo vani a U veselého chlapíka. Měla to na svědomí kapela „veselých chlapíků“ Funny Fellows a nápadů jejich vůdčího ducha jménem Roman Féder. Více si o tomto originálním hudebním tělese a hlavně o jeho zakladateli, herci, muzikantovi a zpěvákovi, přečtěte posléze, pod receptem jeho oblíbeného jídla. Já tu pouze poznamenám, že humor Romana Fédera v jeho glosách a průpovídkách, kterými zpestřuje konferování Funny Fellows, bych pro představu čtenářů, kteří na žádném koncertě tohoto orchestru nebyli, přirovnal dílem k věcnému humoru Milana Markoviče a dílem k elegantnímu humoru (a přednesu průvodního slova) Ondřeje Havelky na koncertech orchestru Melody Makers.

Chlpaté gule

  • 250g mletého mäsa – môžeme aj pomiešať, alebo ak nám zostalo pečené mäso
  • 250g – zemiakov ktoré uvaríme v šupke a ošúpeme
  • 250g hrubej múky alebo špaldovej celozrnnej
  • 2 vajcia
  • soľ
  • korenie
  • 1 lyžicu masti
  • cibuľa
  • 500g kvasenej kapusty
  • cukor

Ošúpané uvarené zemiaky roztlačime a s vajíčkami a múkov a mastou zamiešame a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme a nožíkom rozrežeme na štvorce. Do štvorcov vkladáme na cibuľke podusené mäso (10 min.). Potom opatrne tvarujeme zo štvorcou cesta gule tak, aby plnka z mäsa bola vo vnútry každej gule. Potom gule varíme tak dlho namiernom ohni, aby sa zväčšili a trochu vyplávali na hladinu (cca 17 min.)

Podávame s kyslou kapustou podusenou 8 minút na miernom ohni po pridaní dvoh lyžíc cukru. Popularita tohto jedla bola hlavne v roku 1914 . Hovorilo sa mu Francove Gule alebo Gule zo Sarajeva. Ja som to počeštil podľa chlupatých knedlíkov. Snáď mi to prepáčite, lebo je to fakt výborné jedlo!

Překlad pro mladší generaci:

Chlupaté koule

  • 250g mletého masa - můžeme i promíchat, pokud nám třeba zůstalo pečené maso
  • 250g – brambor, které uvaříme ve šlupce a oloupeme
  • 250g hrubé mouky nebo špaldové celozrnné
  • 2 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíci sádla
  • cibule
  • 500g kysaného zelí
  • cukr
Oloupané uvařené brambory rozmačkáme s vajíčky, moukou a sádlem, zamícháme a vypracujeme těsto. Rozválíme a nožem nakrájíme na čtverce. Do čtverců vkládáme na cibulce podušené maso (10 min.). Potom opatrně tvarujeme tak, aby nádivka z masa byla uvnitř každé koule. Koule pak vaříme na mírném ohni tak dlouho, aby se zvětšily a trochu vypluly na hladinu (cca 17 min.). Podáváme s kysaným zelím podušeným 8 min. na mírném ohni po přidání dvou lžic cukru.

Roman Féder (1966)

Herec, hudebník, textař a skladatel, „to je ale asi každý, keď skladá účty na ďaňovom úrade,“ připsal mi k uvedeným profesím sám jmenovaný. A pokračoval: „Rád som keď je okolo mna veselo aj keby bolo treba kvôli tomu chodiť do práce a nebodaj pracovať. Narodil som sa v Bratislave a od narodenia som žil so svojimi rodičmi a dvoma sestrami v Pezinku. Som rozvedený a mám dve dcéry. Ovládam hru na husle, kontrabas, trúbku, altofón, mandolínu, ukulele, gitaru a bubon. Tanec a pohybová dispozícia je v slušnom stave, vhodná najme do komédie. Všetky udaje sú pravdivé čo potvrdzujem podpisom.“

Dodejme, že „hudobno kabaretné zoskupenie“ Funny Fellows, které funguje úspěšně až dodnes, založil Roman Féder v roce 1993 a kromě působení na Slovensku má za sebou řadu zahraničníchví na festivalech v Polsku, Německu a Maďarsku. Nejčastěji ovšem zajíždí Roman Féder s Funny Fellows do Čech a na Moravu. A musím dodat, že v Nostalgické myši v Šemanovicích u Kokořína vystoupil mnohem dřív (a nejednou!) než v jinak všeobecně oblíbeném divadle Semafor v Praze.

Pokračování příště...

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 21. 06. 2012.