Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (47) Roman Féder
Rubrika: Publicistika – J+O Suchý
Z jídelníčku klaunů a komiků (47)
Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.
Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…
Byla doba, kdy se u nás doma celé dny hrály stále dokolečka dvě slovenské CD – Spievanie vo vani a U veselého chlapíka. Měla to na svědomí kapela „veselých chlapíků“ Funny Fellows a nápadů jejich vůdčího ducha jménem Roman Féder. Více si o tomto originálním hudebním tělese a hlavně o jeho zakladateli, herci, muzikantovi a zpěvákovi, přečtěte posléze, pod receptem jeho oblíbeného jídla. Já tu pouze poznamenám, že humor Romana Fédera v jeho glosách a průpovídkách, kterými zpestřuje konferování Funny Fellows, bych pro představu čtenářů, kteří na žádném koncertě tohoto orchestru nebyli, přirovnal dílem k věcnému humoru Milana Markoviče a dílem k elegantnímu humoru (a přednesu průvodního slova) Ondřeje Havelky na koncertech orchestru Melody Makers.
Chlpaté gule
- 250g mletého mäsa – môžeme aj pomiešať, alebo ak nám zostalo pečené mäso
- 250g – zemiakov ktoré uvaríme v šupke a ošúpeme
- 250g hrubej múky alebo špaldovej celozrnnej
- 2 vajcia
- soľ
- korenie
- 1 lyžicu masti
- cibuľa
- 500g kvasenej kapusty
- cukor
Ošúpané uvarené zemiaky roztlačime a s vajíčkami a múkov a mastou zamiešame a vypracujeme cesto. Rozvaľkáme a nožíkom rozrežeme na štvorce. Do štvorcov vkladáme na cibuľke podusené mäso (10 min.). Potom opatrne tvarujeme zo štvorcou cesta gule tak, aby plnka z mäsa bola vo vnútry každej gule. Potom gule varíme tak dlho namiernom ohni, aby sa zväčšili a trochu vyplávali na hladinu (cca 17 min.)
Podávame s kyslou kapustou podusenou 8 minút na miernom ohni po pridaní dvoh lyžíc cukru. Popularita tohto jedla bola hlavne v roku 1914 . Hovorilo sa mu Francove Gule alebo Gule zo Sarajeva. Ja som to počeštil podľa chlupatých knedlíkov. Snáď mi to prepáčite, lebo je to fakt výborné jedlo!
Překlad pro mladší generaci:
Chlupaté koule
- 250g mletého masa - můžeme i promíchat, pokud nám třeba zůstalo pečené maso
- 250g – brambor, které uvaříme ve šlupce a oloupeme
- 250g hrubé mouky nebo špaldové celozrnné
- 2 vejce
- sůl
- pepř
- 1 lžíci sádla
- cibule
- 500g kysaného zelí
- cukr
Roman Féder (1966)
Herec, hudebník, textař a skladatel, „to je ale asi každý, keď skladá účty na ďaňovom úrade,“ připsal mi k uvedeným profesím sám jmenovaný. A pokračoval: „Rád som keď je okolo mna veselo aj keby bolo treba kvôli tomu chodiť do práce a nebodaj pracovať. Narodil som sa v Bratislave a od narodenia som žil so svojimi rodičmi a dvoma sestrami v Pezinku. Som rozvedený a mám dve dcéry. Ovládam hru na husle, kontrabas, trúbku, altofón, mandolínu, ukulele, gitaru a bubon. Tanec a pohybová dispozícia je v slušnom stave, vhodná najme do komédie. Všetky udaje sú pravdivé čo potvrdzujem podpisom.“
Dodejme, že „hudobno kabaretné zoskupenie“ Funny Fellows, které funguje úspěšně až dodnes, založil Roman Féder v roce 1993 a kromě působení na Slovensku má za sebou řadu zahraničníchví na festivalech v Polsku, Německu a Maďarsku. Nejčastěji ovšem zajíždí Roman Féder s Funny Fellows do Čech a na Moravu. A musím dodat, že v Nostalgické myši v Šemanovicích u Kokořína vystoupil mnohem dřív (a nejednou!) než v jinak všeobecně oblíbeném divadle Semafor v Praze.
Pokračování příště...
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 21. 06. 2012.
Ondřej Suchý
Další články autora
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Jan Krůta | |
Ivo Šmoldas | |
Karel Šíp | |
JUDr. Ivo Jahelka | |
PhDr. Ing. Zdeněk Hajný | |
Rudolf Křesťan | |
Stanislav Motl | |
Milan Lasica |