Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (20) Shirley MacLaineová
Rubrika: Publicistika – J+O Suchý
Z jídelníčku klaunů a komiků (20)
Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.
Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…
Dočetl jsem se, že křestní jméno dostala Shirley MacLaineová po Shirley Templeové. Stejně tak jako ona se proslavila, ovšem hereckému povolání – na rozdíl od bývalé americké velvyslankyně v Československu – zůstala věrná po celý život. Svým přístupem k životu prý okouzluje okolí a pro rady a pochopení si k ní chodí i mladší kolegyně Sharon Stoneová, Meryl Streepová anebo Diana Keatonová.
O Shirley MacLaineové se píše, že se proslavila též jako okultistka a věštkyně a že prý je velkou požitkářkou: Kdykoliv přijede například do Houstonu, neopomene zajít do restaurace TONY´S, kde si objedná celou bublaninu – jenom pro sebe!
Jehněčí po labužnicku
(podle Shirley MacLaineové)
Jehněčí kýta
- 1 lžíce sádla
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1 celá hlavička česneku
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1/4 lžičky tymiánu
- špetka pepře
- 10 kostek cukru (stačí ale i 5)
- 1 lžička krystalového cukru
- 7 cibulek
- 2 menší tuříny
- 2 ol oupané mrkve
- 1 lžíce čerstvě nasekané petrželky
- 1 lžička soli
Kýtu vykostíme a zbavíme tuku, maso nakrájíme na menší kostky a vhodíme na pánev s rozpuštěným sádlem. Opékáme, dokud maso pěkně nezhnědne. Pak zasypeme moukou a znovu za stálého míchání opékáme dohněda. Přidáme česnek a když zavoní, přilijeme asi tři hrnky vody tak, aby maso bylo úplně ponořené. Dusíme spolu s rajským protlakem, solí, tymiánem a pepřem.
Během toho si v menší pánvi rozpustíme kostky cukru s vodou. Vaříme za stálého míchání, až se udělá světlý karamel. Ten pak vlijeme k masu a pod pokličkou dusíme dál – asi 30 minut.
Přitom si připravíme zeleninu: Polovinu cibulek nasekáme a osmažíme na másle, pak přidáme druhou polovinu cibulek vcelku. K tomu přidáme nakrájený tuřín a mrkev a osladíme krystalovým cukrem. Když zelenina zezlátne, vložíme ji do pánve k masu, a společně dusíme doměkka, asi 3/4 hodiny.
Společnosti podáváme na velké míse, posypané petrželí. Jako příloha stačí už jen zelený salát a bílý chléb.
Shirley MacLaineová (1934)
Shirley MacLaineová rodným jménem Shirley MacLean Beaty, se narodila v Richmondu, ve státě Virginia. Její otec byl realitním makléřem, matka učitelkou herectví, její bratr Warren Beatty se též proslavil jako hollywoodských herec, producent a režisér.
Shirley už jako malá toužila být baletkou. Začala navštěvovat baletní školu, ale po nějaké době ji opustila a začala se věnovat herectví. Na filmovém plátně se objevila v polovině padesátých let a u nás jsme s ní pozdějividěli například tyto komediální či muzikálové filmy: Cesta kolem světa za osmdesát dní (1956), Byt (1960), Kankán (1960), Sladká Irma (1963), Dva mezci pro sestru Sáru (1970), Byl jsem při tom (1979) aj.
Shirley vydala i několik úspěšných knih.
Od šedesátých let získala řadu významných cen – Oscara, několik Zlatých globů, pětkrát byla nominována na cenu Emmy, z toho jednu obdržela.
Za celoživotní dílo byla také v roce 1999 poctěna Zlatým medvědem na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně.
V roce 1962 navštívila Československo; byla hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a v Praze se při prohlídce barrandovských ateliérů šla podívat na natáčení filmu Až přijde kocour. Tam se také setkala s Janem Werichem.
Pokračování příště...
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 15. 12. 2011.