Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (7) Lubomír Kostelka

Rubrika: Publicistika – O slavných lidech

Z jídelníčku klaunů a komiků (7)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…

 
Když k nám tuhle vstoupil v Šemanovicích do domečku kokořínský starosta Vladimír Šesták, bacila ho do nosu krutě silná vůně cibule. Pozvedl udiveně obočí a protože toho nikdy moc nenamluví, pochopil jsem, že se mě takto ptá, co že se to u nás doma zrovna odehrává. Povídám: „Vařím, podle receptu pana Lubomíra Kostelky, abych mohl čtenáře Jídelníčku klaunů a komiků informovat o dalším jídle, které jsem sám na sobě vyzkoušel.“ Starosta znovu se zájmem pozvedl obočí, z čehož jsem usoudil, že ho moje informace zajímá víc. „To jídlo se jmenuje Žebrácká polévka, což mi připadá pro dnešní dobu poměrně příhodné,“ snažím se zavtipkovat a konečně starostu rozesmávám. Dosvědčuji zde, že doopravdy pouze nedostatek času způsobil, že si nakonec na Žebráckou polévku nepočkal. Jsem ale přesvědčen, že si následující recept pečlivě přečte a že ho na sobě rovněž vyzkouší.

Takže – jak to ten pan Kostelka doporučuje? Jak jsem „nakoupil“,tak „prodávám“…

ŽEBRÁCKÁ POLÉVKA
  • 1l vody
  • 2 střední cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 4 stroužky česneku
  • 2 špetky sladké papiriky
  • špetka pálivé papriky
  • 2 špetky soli
  • špetka pepře
  • 4 krajíčky chleba
Cibuli pokrájíme na drobno, rozetřeme česnek a obojí dáme do kastrolku se sádlem, osmahneme do zasklovatění, přidáme sladkou a pálivou papriku, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a vaříme asi dvacet minut, odstavíme a přidáme nakrájenou petrželku. Podáváme s nakrájeným /na kostičky/, na sucho opečeným chlebem.

Než vám popřeji dobrou chuť, využiji svolení, které mi Lubomír Kostelka dal – totiž, že zde mohu citovat i jiné jeho speciality – a opisuji ještě dva recepty další:

BEZINKOVÁ POLÉVKA
  • 1/4 l vody
  • 2 dl bílého vína
  • 250 g zralých obraných bezinek
  • 1 lžíce bramborové moučky
  • 1 lžička práškového cukru
  • 30 g másla
  • 2 špetky soli
  • špetka skořice
Do vody dáme vařit obrané, oprané, zralé bezinky. Asi po hodině vaření vývar přelijeme přes síto a bezinky do vývaru propasírujeme. Přilijeme víno, přivedeme do varu a přidáme škrobovou mouč­ku rozmíchanou v troše studené vody. Pak cukr, máslo, skořici a sůl. Podáváme s houskou osmaženou na másle.

CO DŮM DAL
  • 250–300g masa
  • 300–400g vařených brambor
  • 5–6 plátků knedlíku
  • 1 větší cibule
  • 4 vejce
  • 2 lžíce nastrouhaného sýra
  • 6 lžic oleje
  • po 2 špetkách pepře a soli
  • 1 lžíce zelené petrželky
Zbytky vařeného nebo pečeného vepřového, ale i hovězího masa (možno i uzené), knedlíky houskové (i bramborové) a vařené bram­bory rozkrájíme na menší kousky, dáme do větší pánve, ve které jsme nakrájenou cibulku osmahli do růžova, krátce opečeme, za­sypeme sýrem a zalijeme rozšlehanými vejci, zamícháme a ne­cháme ztuhnout. Vyklopíme na talíř, sypeme petrželkou a podá­váme se zeleninovými saláty nebo s kyselou okurkou.

A teď už konečně - dobrou chuť!
 
Lubomír Kostelka (1927)

Po studiu na brněnské JAMU působil v divadle v Českém Těšíně a v Divadle bratří Mrštíků v Brně. V roce 1956 získal angažmá ve Werichově divadle ABC. Od 1963, kdy šel na tzv. volnou nohu, patří k našim nejzaměstnanějším filmovým a televizním hercům. Před kamerou se poprvé objevil v roce 1957 ve Svitáčkově a Roháčově grotesce Konec jasnovidce a od té doby ztvárnil desítky, ba stovky nejrůznějších, drobných, větších i epizodních rolí ve filmech i v televizi. Jeho postavy byly vždy velmi výrazné, zapamatovatelné, například strážce tygrů Ind Abúh v parodii Fantom Morrisvillu, ústřední postava zmateného poutníka Lemuela Gulivera ve filmu Případ pro začínajícího kata, strýc Charles se frašce Slaměný klobouk, podomní obchodník Gustl v dramatu Zánik samoty Berhof a další.

Lubomír Kostelka vzpomíná s láskou na celoživotní přátelství, které navázal už za středoškolských studií s Vladimírem Menšíkem, a také na  svého nejmilejšího divadelního ředitele, Jana Wericha.


Lubomír Kostelka (na snímcích Jiřího Vlastníka a Milana Richtermoce)
při návštěvě společenského minicentra Nostalgická myš v Šemanovicích u Kokořína.


Pokračování příště...     

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 08. 09. 2011.