Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (29) Boleslav Polívka

Rubrika: Publicistika – J+O Suchý

Z jídelníčku klaunů a komiků (29)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…

„Sifón! Repete!“ – „Je nová doba, host vyhazuje vrchního!“ Kdo by neznal tyhle hlášky z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag, které se nesly zahrádkou před hotelem, jehož restituentem byl buranský Bohuš Stejskal v podání Bolka Polívky! Hotel, kde se tyto scény natáčely, najdete přímo v centru Brna pod hradem Špilberk. Jmenuje se Slavia a posezení venku je velmi příjemné.

Na karikaturu, kterou jsem kdysi nakreslil, poslal Bolek Polívka „našim“ do Šemanovic u Kokořína svůj svérázný pozdrav. Poprvé jsem se s Bolkem Polívkou setkal v roce 1993 na jubilejním X. Filmovém smíchu v Rychnově nad Kněžnou, který byl věnován jeho filmové a televizní tvorbě. Když jsem byl na besedě vyzván, abych o tomto mimořádném klaunovi řekl pár slov, zmohl jsem se pouze na to, že z úcty a obdivu k tomuto našemu velmistru srandy se mně chce vyslovovat jeho příjmení spisovně – Polévka.

V restauraci na komikově farmě v Olšanech u Brna jsem byl zatím kdysi jen jednou. Je to prostředí nádherné, skvěle se tam jí a já si odtamtud odvážel knížku, kterou „se souhlasem Valašského krále BOLESLAVA POLÍVKY NAFURT a za podpory Masného průmyslu Krásno napsal královský písař Sláva Kúpal (Stanislava Polívková a Radovan Veselý)“. Kniha se jmenuje „Kuchařka Valašského království aneb Polívka je grunt“ a její motto zní: „Ministr zdraví a nemocí Valašského království varuje: Strach z masa škodí zdraví!“

Vybral jsem z ní alespoň tři recepty z kapitol, které Valašský král doprovodil vlastním komentářem.

„Farmu mám rád a chtěl bych, aby na farmě bylo každýmu dobře. To je důležitý. Když přijede, aby si dal něco dobrýho k jídlu, aby se mu dobře bydlelo, aby si tady užil přírody a pěkných obrázků a nějaký legrace. To by se mně líbilo a k tomu samozřejmě patří dobrá kuchyně. Po které prahneme, o kterou se snažíme.“

Mletý bůček v alobalu

  • 300 g vepřového bůčku
  • 100 g jemné uzeniny
  • 4 zelené papriky
  • 50 g cibule
  • 2 rajčata
  • 1 dl mléka
  • 40 g škrobové moučky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce hořčice
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • petrželka

Bůček, uzeninu a zeleninu pokrájej, osol, okořeň, umel a promíchej. Nechej 1 hodinu odležet v chladničce. Škrobovou moučku rozšlehej s vejci a mlékem. Vmíchej maso, pro­pracuj a dochuť hořčicí. Udělej váleček a zabal ho do alobalu tak, aby šťáva nevytekla. Peč v hodně vyhřáté troubě na plechu, trochu podlité vodou, asi 40 min. Dopékej 10 minut v horké vypnuté troubě. Hotové ozdob zelenou petrželkou a podávej s pečivem a zeleninovým salátem.

* * *

Víno Bolka Polívky distribuované až do Prahy!„Ve filmu Něžný barbar jsem hrál krásnou scénu. Ponurý ateliér, moje krásná láska, nemáme co žrát. Já beru tvrdý suchý chleba a s nadějí v hlase říkám: ‚Ukážu ti, jak se vaří chlebová polívka.‘ To už je pro ni ta poslední kapka a opouští mě.“

Chlebová polévka s bramborem

  • 300g tvrdého chleba
  • 1 l vody nebo vývaru
  • 300 g brambor
  • 2 rajčata
  • menší cibule
  • stroužek česneku
  • sůl
  • 1/4 l smetany
  • 1 vejce
  • zelená petrželka
  • kousek slaniny

Nastrouhaný chléb zalij vodou nebo vývarem, přidej oloupané brambory, nakrájená a olou­paná rajčata, cibuli, česnek a sůl a vař tak dlouho, až se chléb a brambory rozvaří. Pak po­lévku promixuj a zjemni rozmíchaným vejcem ve smetaně. Dochuť zelenou petrželkou. Já dávám pouze smetanu bez vajíčka a na každý talíř pohodím pár kostiček opražené slaninky.

* * *

„Matka jela jednou někam návštěvou, za babičkou nebo za její maminkou, a my jsme s tatínkem osaměli. A otec měl za úkol mě živit. Z toho asi vzniklo to přísloví ‚Tebe je lepší šatit než živit‘. Protože otec vůbec neuměl vařit. Když mně přinesl třetí kalhoty a já jsem se do nich nepouštěl, další tričko, košulu, sako, rozumíš, furt sem byl hladovej. Tak otec se rozhodl, že něco uvaří. Udělal brambory ve slupce a ty byly nezvykle tvrdý.
‚Tatínku, ty brambory jsou tvrdý.‘
A otec říká:
‚Co? Brambory z Ugandy, ty nevíš jak mají chutnat brambory z Ugandy?! Vždyť to je typická chuť brambor z Ugandy! To nejsou žádné brambory tady od Kroměříže. Ugandské brambory mají být takhle tvrdý a takhle se to jí. To je největší pochoutka, to se jí v Paříži, v Londýně v nejlepších restauracích a ty mně řekneš, že je to tvrdý!‘
A takhle mě sprdl, že neumím ocenit brambory z Ugandy. Potom, když se matka vrátila a byl řízek, tak já jsem říkal:
‚Maminko, a nemáš brambory z Ugandy? Tyhle jsou takový naměklý jak od Kroměříže.‘“

Vepřové maso s cibulí

  • 1 kg vepřového hřbetu
  • 750 g cibule
  • 100 g sádla
  • 1 dl bílého vína
  • pepř
  • sůl

Maso osol a opepři. Očištěnou cibuli nakrájej na kolečka a osol. Maso vlož do pekáče, oblož osolenou cibulí, přelij rozehřátým sádlem a peč zvolna, dokud maso nezměkne a cibule nedostane načervenalou barvu. Pak přilij víno a chvilku podus. Podávej s brambory.

Boleslav Polívka (1949)

Titul Kuchařky Valašského království vydané v devadesátých letech minulého století.Boleslav Polívka, herec, mim, režisér, scenárista a autor divadelních her, rodák z Vizovic. Absolvoval brněnskou JAMU (1971) ve hře Podivuhodné odpoledne dr. Zvonka Burkeho. Začínal v Praze s Borisem Hybnerem a Ctiborem Turbou v Pantomimě Alfreda Jarryho a spoluzakládal brněnské Divadlo Husa na provázku, kde působil jako herec, mim, klaun, autor i režisér až do roku 1992. Častými pohostinskými vystoupeními v zahraničí (např. ve spolupráci s italským souborem Piccolo teatro di Pontadero) dosáhl světové proslulosti. Velkou diváckou popularitu mu u nás přinesla dlouhodobá série zábavných pořadů Manéž Bolka Polívky, vysílaná Českou televizí od roku 1987 až dosud, a pak také pozdější Bolkoviny.

Poprvé se na filmovém plátně mihl v roce 1966 v komedii Kočky neberem; jeho osobitý herecký projev se však projevil až v roce 1978 ve filmové verzi muzikálu Balada pro banditu. Do širokého diváckého podvědomí se nakonec zapsal ve filmech režisérky Věry Chytilové Kalamita, Šašek a královna a především Dědictví aneb Kurvahošigutentag z roku 1993, na němž se podílel i jako scénárista.

Bolek Polívka natočil desítky filmů a televizních programů, nejednou skvěle sehrál i role dramatické (např. Zapomenuté světlo). Z komedií si připomeňme ještě alespoň dalších pár titulů: Obecná škola, Král Ubu, Pelíšky, Musíme si pomáhat, Eliška má ráda divočinu, Pupendo, ROMing, U mě dobrý, Muži v naději atd.
Jeho osobnosti byla už věnována také řada publikací a knih: Předběžný portrét (Petr Hájek a Andrej Šťastný), Filmový smích Bolka Polívky (Pavel Taussig), Bolek Polívka v manéži i mimo (Rostislav Sarvaš a Miloslav Zapletal), Bolek Polívka v hlavní roli: divadlo (Miloš Štědroň), Filmové kralování Bolka Polívky (Luboš Mareček).

Režisérka V. Chytilová natočila jeho medailón (1994) do cyklu GEN společnosti Febio. Polívka provozuje v Brně vlastní Divadlo Bolka Polívky a na své farmě v Olšanech u Brna pořádá každý rok mnoho kulturních a zábavných akcí (častým hostem u něho bývá Národní cirkus Jo-Joo).

V době, kdy brněnský hotel Slavia, známý z filmu Dědictví aneb Kurvahošigutentag, vypadal takto, byl zvukový film stále ještě v plenkách.

Pokračování příště...

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 16. 02. 2012.