Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (24) Sophia Lorenová
Rubrika: Publicistika – J+O Suchý
Z jídelníčku klaunů a komiků (24)
Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.
Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…
Kdysi – někdy v sedmdesátých letech – mi spisovatel Vladimír Thiele, sběratel veselých historek ze světa filmu, vyprávěl o filmové herečce známé v té době stále ještě spíš z rolí komediálních, než dramatických – Sophii Lorenové: „Sophia je známá mimo jiné tím, že nosí s sebou kromě klenotů (které jí sem tam ukradnou) i kufr s poživatinami potřebnými například pro přípravu pravých italských špaget (ty její zatím neukradli).
Před časem prozradila při jednom rozhovoru s novináři něco ze svého soukromí:
„Ráda hraju karty a jsem při tom celá pryč, úplně jako malá holka. Když prohrávám, špulím pusu, někdy se i trošku vztekám…“
„Takže nerada prohráváte?“
„Ani ne tak nerada, jako že si to spíš nemohu dovolit.“
„Jak to,“ podivili se novináři, „snad ne z finančních důvodů ?“
„To ne,“ zasmála se Lorenová, „ale když prohrávám, jsem z toho tak otrávená, že – abych se utěšila – jím bezmyšlenkovitě žemle, jednu za druhou. Za večer jich sním třeba šest, a to bych měla brzy po linii.“
Zanedlouho po zveřejnění tohoto přiznání se objevily na italských reklamních tabulích plakáty římských pekáren – samozřejmě se Sophií Lorenovou…“
Minestrone (italská zeleninová polévka)
- 40 g uzené slaniny
- 1 malý pórek
- 250 g zeleniny (mrkev, celer, hrášek, fazolky)
- 2 rajčata
- rajčatový protlak
- ½ malého květáku
- 40 g cibule
- 40 g špaget
- česnek
- zelená petrželka
- 20 g parmezán
Uzenou slaninu nakrájíme na kostičky a smažíme dokud není sklovitá. Přidáme pórek, karotku, celer, cibuli, vše nakrájíme na kostky nebo nudličky, nasekáme zelenou petrželku, rozetřeme 1–2 stroužky česneku a vše podusíme. Přilijeme 3/4 l masového vývaru a jednu polévkovou lžíci rajčatového protlaku. Polévku
vaříme 30 minut. Květák rozdělíme na malé růžičky a spolu s polá
manými špagetami vložíme do polévky a ještě 15 minut povaříme. Úplně na konec přidáme oloupaná, na kousky nakrájená rajčata a jeden šálek rozkrájené čerstvé zeleniny (hrášek, fazolky, mrkev). Vše ještě jednou povaříme a dochutíme kořením. Polévku podáváme posypanou strouhaným parmezánem.
Špikovaný ananas (pro více osob)
Z pěkného středně velkého ananasu odřízneme horní část (při stopce). 2/3 kůry oloupeme, abychom nepoškodili dužinu. 100 g oloupaných mandlí nakrájíme na nudličky a v horkém másle s troškou cukru dohněda opražíme. Po vychladnutí prošpikujeme oloupanou část ananasu mandlemi. Barevného efektu dosáhneme, když kolem ananasu napícháme třešně na párátkách. Nakonec přiložíme shora uříznutou vrchní část a dobře vychlazený podáváme.
Pizza (á la Sophia)
- 400 g polohrubé mouky
- 50 g sádla
- 10 g droždí
- sůl
- 20 g oleje
- 400 g rajčat
- 8 ks sardelové filé
- tymián
- 80 g parmezánu
- olivy
Z mouky, sádla, soli, droždí a trochy vody vypracujeme tužší těsto a necháme vykynout. Po vykynutí ještě jednou prohněteme a vložíme do vymazané dortové formy. Těsto vymačkáme po obvodu formy tak, aby vytvořilo zvýšený okraj. Potřeme ho olivovým olejem, obložíme kolečky rajčat, sardelmi, půlkami oliv. Posolíme, opepříme, posypeme mátou, tymiánem a 1 polévkovou lžící strouhaného parmezánu. Pizzu necháme trošku vykynout, znovu pokapeme olivovým olejem a pečeme ve středně teplé troubě asi 15 minut. Podává se horká!
Sophia Lorenová (1934)
Jedna z nejkrásnějších italských filmových hereček, vlastním jménem Sophia Scicolone, se narodila jako nemanželské dítě v malé vesničce u Neapole. Ve čtrnácti letech se zúčastnila v Neapoli soutěže krásy a v roce 1949 začínala spolu se svou matkou jako statistka v americkém historickém filmu QUO VADIS, natáčeném v italských ateliérech.
Nejprve filmovala pod pseudonymem Sofia Lazzaro. Současný pseudonym má od roku 1954. Na začátku své kariéry se poznala s producentem Carlo Pontim, za kterého se v roce 1957 provdala.
Šedesátá léta byla pro Sophii Lorenovou obdobím největší slávy. Jako komediální herečka slavila úspěchy ve filmech na nichž spolupracovala s režisérem Vittorio de Sicou a se svým nejčastějším filmovým kolegou, Marcellem Mastroiannim. Byly to například komedie CHLÉB, LÁSKA A… (1956), BOCCACCIO ´70 (1962), VČERA, DNES A ZÍTRA (1963) anebo MANŽELSTVÍ PO ITALSKU (1964).
Během své kariéry získala Sophia Lorenová řadu významných ocenění na filmových festivalech v Benátkách, Cannes, Moskvě či San Sebastianu. Dočkala se nakonec i legendárního Oscara.
V současné době žije v Kalifornii a na světě prý považuje ze všeho nejdůležitější rodinu (je matkou dvou synů, Carla a Edoarda).
Pokračování příště...
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 12. 01. 2012.
Ondřej Suchý
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
Stanislav Motl | |
Blanka Kubešová | |
Karel Šíp | |
Jan Vodňanský | |
Ivan Rössler | |
Jitka Molavcová | |
Ondřej Suchý | |
Josef Fousek |