Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (11) Jiřina Šejbalová
Rubrika: Publicistika – J+O Suchý
Z jídelníčku klaunů a komiků (11)
Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.
Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…
Se stejným zpožděním a zahanbením jsem začal vychutnávat kvality komediální polohy jejího herectví. Hned několikrát se sešla při společné práci se svým přítelem a kolegou Janem Werichem. A nejsou to pouze slavné televizní Slzy, které svět nevidí, v nichž tak nepřekonatelně peskovala svého opilého muže, který si v noci domů přivlekl na kyselé okurčičky své dva kumpány, Dvojetočijeva (J.Sovák) a Pružinu Pružinského (V.Brodský).
Jiřina Šejbalová na začátku své herecké kariéry.
V archivu Českého rozhlasu je rozhlasová hra Vavříny, v níž se Jiřina Šejbalová sešla před mikrofonem jak s Janem Werichem, tak i s jeho dcerou Janou, nahrávací studio Supraphonu bylo pak svědkem další jejich spolupráce při natáčení Haškova Dobrého vojáka Švejka, kde si zahrála paní Müllerovou.
Jiřina Šejbalová se sešla ke společné práci i s dalšími dvěma našimi nejvýznamnějšími komiky - Vlastou Burianem a Oldřichem Novým. Byla poslední partnerkou Oldřicha Nového před kamerou, jejich setkání v televizním seriálu Taková normální rodinka přineslo divákům nezapomenutelný zážitek. Akorát spolupráce s Vlastou Burianem budiž tu zmíněna spíš jen jako raritka: Film Ulice zpívá, v němž Šejbalová hrála postavu Katy a na kterém se Burian podílel i režijně, bývá označován za vůbec nejslabší z předválečných filmů našeho krále komiků a šťastná nebyla ani poválečná veselohra Nejlepší člověk. Jiřina Šejbalová by dnes byla v nejrůznějších zábavných talkshow zaručeně toužebně očekávaným hostem. Byla totiž velmi pohotová a nesmírně vtipná vypravěčka divadelních historek, byla bystrou glosátorkou událostí, dokázala skvěle charakterizovat své kolegy a přátele, což konečně nejednou dokázala, ať už jako fejetonistka v někdejším literárním týdeníku Kultura anebo ve své půvabné kuchařce Vaříme na chatě, která vyšla v roce 1969 v nákladu 50.000 výtisků, po nichž se tehdy na knihkupeckých pultech jen zaprášilo. Byla první herečkou, která své kulinářské umění vydala u nás knižně ! Já tu knížečku zdědil po své mamince, která ji chránila jako oko v hlavě, a dnes vám z ní mohu vybrat pár zajímavých receptů. A nejenom dneska, ale i někdy v budoucnu, protože v ní paní Šejbalová zaznamenala také řadu receptů jiných kolegů s komediálním rejstříkem...
Kuchařka paní Šejbalová, jak ji do knížky Vaříme na chatě nakreslil kolega
z Národního divadla, Miloš Nesvadba.
TELECÍ PTÁČEK S PAŠTIKOU
- 60 dkg telecího masa
- 15 dkg játrového sýra
- 5 dkg másla
- sardelová očka podle chuti
- kapary
Játrová chuť s paštikovým kořením zvolna prostupuje masem; přesto si však trochu nádivky najde cestičku, jak uniknout z telecího zajetí a to je právě dobré. Obohatila mi šťávu k nepopsání.
TELECÍ PTÁČEK S MANDLEMI
Postupuji stejně, jenom nádivku udělám jinou: 2 žloutky utřu s 5 dkg másla a solí, přidám propasírovanou žemličku namáčenou v mléce a okořením na špičku nože kořením kari a tlučeným květem. Do směsi přidám asi 15 spařených, oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí a ze 2 bílků sníh.
TOPINKY S VEJCI
Na dvě vajíčka si utřeme kousek másla, jen asi jako vlašský ořech, s trochou soli a kousíčkem česneku. Na kastrolu uděláme normální míchaná vajíčka a necháme v teple. Na oleji opečeme 2 krajíčky chleba a když se topinky dopékají, přidáme do vajíček utřené máslo s česnekem. Topinky dáme na talířek a pomažeme vajíčky.
SMAŽENÁ VEJCE
Vejce na tvrdo uvařená rozkrojíme. Žloutek utřeme s trochou oleje a zakapeme citrónem. Vrátíme žloutky do bílkových půlek, přimáčknutím slepíme, obalíme jako řízek a na nepříliš prudkém ohni osmažíme. Oleje musí být tolik, aby vejce plavala, použijeme proto menší hlubokou pánvičku.
Jiřina Šejbalová (1905–1981)
V roce 1965 byla jmenována národní umělkyní, v roce 1966 natočil režisér Miloš Makovec její filmový medailon, od roku 1967 vyučovala jevištní řeč na pražské DAMU a v letech 1966 a 1986 vyšly dvě knižní monografie, mapující její hereckou dráhu.
a jedné probuzené manželky.
OHLASY NA ČLÁNEK |
Dnes jsem si k večeři udělal topinky podle paní Šejbalová a na mou duši jsou skvělé. Pane Suchý svými články jste myslím vyprovokoval více čtenářů než si myslíte. Né všichni mají vedle plynového sporáku poštovního klienta, s jehož pomocí by mohli vyjádřit svůj obdiv. Já mám a tak to tedy činím. Díky, díky, děkuji. Miloš Novák, 6.10.2011 |
Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 06. 10. 2011.
OSOBNOSTI POZITIVNÍCH NOVIN
PhDr. Jiří Grygar | |
Jaroslav Vízner | |
Vladimír Just | |
Blanka Kubešová | |
Ladislav Gerendáš | |
Ondřej Suchý | |
Milan Markovič | |
Jiří Menzel |