Ondřej Suchý: Z jídelníčku klaunů a komiků (3) Josef Náhlovský

Rubrika: Publicistika – J+O Suchý

Z jídelníčku klaunů a komiků (3)

Kuchařka pro milovníky filmového smíchu, pro milovníky
smíchu cirkusových šapitó či smíchu kabaretních scén.

Nebojte se, nepůjde ani o neukousnutelné řízky, ani o vystřelovací švestkové knedlíky, ani o slané žloutkové věnečky, o kyselé pudingy či naopak o slazené zavináče. Cílem tohoto nového seriálku je nabídnout vám k ochutnání některá z jídel dosud třeba nepoznaných, na kterých si pochutnávají (anebo pochutnávali) ti, kteří vás jindy a jinde, než u jídelního stolu, dokázali rozesmát…


Když jsem si do Šemanovic u Kokořína pozval k natáčení rozhlasového Nostalgického muzea zábavy komika Josefa Aloise Náhlovského, přivezl mi jako dárek svůj KRUŠNOHORSKÝ KALENDÁŘ pro rok 1999, ve kterém nebylo pouze zábavné čtení „z historie klanu Krušnohorců“, ale navíc tucet jeho originálních receptů na skvělá jídla. Pochopil jsem ihned, že když se pan Josef setká s Petrem Novotným, mají si ti dva věru o čem povídat. Na  jídlo jsme pak narazili i přímo v průběhu natáčení a já zde rád stvrzuji, že můj host odpovídal publiku s mimořádnou ochotou a zaujetím na cokoliv, co se jeho kulinářského umění týkalo a na co byl tázán. Nu a  tady už je jeden z jeho receptů.

GOTHAJ-ČU-ŽOU aneb ČÍNA CHUDÝCH DLE NÁHLOVSKÉHO
  • 400 g gothajského salámu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce máčeného škrobu
  • sůl
  • olej
  • 100 g hlávkového zelí
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 šálek vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • půl lžičky glutasolu
  • 3 lžíce sádla
  • půl lžičky chilli papriček a špetka drceného pepře
  • rýže
Gothajský salám nakrájíme na kostičky, důkladně smísíme s vejcem, máčeným škrobem a solí a necháme 20 minut odležet. Na rozpáleném oleji salám za stálého míchání opečeme, scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozpálíme 3 lžíce sádla, vložíme na  kostky nakrájené zelí a lístečky čerstvého špenátu (může být též pórek), zalijeme vývarem a podusíme do křupavého měkka. Přidáme okapaný gothaj, ochutíme glutasolem a sójovou omáčkou. Po 2 minutách dušení mírně zahustíme máčeným škrobem.
V pánvi rozpálíme olej, ve kterém opražíme chilli papričky a drcený pepř. Tímto olejem pak přelijeme připravený pokrm a podáváme s vařenou rýží.

Josef Náhlovský (1949)

Původním povoláním učitel, dnes výrazný, originální komik, připomínající svou drastickou komiku někdy Jaroslava Štercla. Proslavila jej televize, kde se zprvu objevoval nejčastěji po boku konferenciéra a baviče Petra Novotného. Od roku 1982 vídáme Josefa Aloise Náhlovského často v komické dvojici s komikem Josefem Mladým. V roce 1998 vydal CD svých monologů, povídek a pohádek pod názvem „Poslední Krušnohorec Pepa Náhlovský + Bettynka“. Můžeme jen litovat, že Josefa Náhlovského dosud neobjevil český film.

Na snímku Milana Richtermoce s Josefem Náhlovským před šemanovickým
společenským minicentrem Nostalgická myš.


Pokračování příště...     

Tento článek byl v Pozitivních novinách poprvé publikován 11. 08. 2011.